СЪВЕТИ КАК ДА СИ НАБАВИМ НЕОБХОДИМАТА ЗА ТЯЛОТО ВОДА

Здравните специалисти съветват да се пие между литър и литър и половина вода на ден. 60% от тялото е съставено от вода и това показва колко е важна тя за поддържане на тялото в добра кондиция. Изпотяването, уринирането и дори дишането са начини, по които тялото постоянно изхвърля водата. Затова и са тези съвети на специалистите. Много хора обаче не са в състояние да изпият в чист вид толкова много течности. За да сте сигурни, че поемате необходимото количество вода, следвайте нашите съвети.

Едно от най-важните условия е да не чакате докато изпитате жажда. Тя е алармиращ сигнал, подаван от вашето тяло. Когато я почувствате, в този момент тялото вече е дехидратирано. Затова поемайте регулярно вода. Поемането й на малки количества по много пъти на ден е за предпочитане от изливането на литър наведнъж.

Винаги носете бутилка с вода с вас. Когато човек е на работа или е зает с други неща на крак, често забравя да поглъща вода. Ако обаче имате готова бутилка в чантата или на бюрото си, ще бъдете сигурни, че ще осигурите регулярни количества през целия ден.

Пийте само толкова, колкото изпитвате необходимост. Съвсем естествено е да изпитвате трудност да пиете твърде много вода – все пак стомахът има естествени ограничения.

Разнообразявайте вида на течностите. Ако не сте почитател на водата, можете да я смесите с малко чай, билкови екстракти и кафе. И не забравяйте също така за бульоните и бистрите супи – особено подходящи за студените есенни/зимни дни. И между другото алкохолът, особено тежките ликьори, не е включен в списъка – напротив той способстват за дехидратиране на тялото. За онези, които не обичат вкуса на водата, предлагаме да разнообразят вкуса й като прибавят резенче лимон, портокал или мента. В никакъв случай обаче не купувайте овкусена вода, защото тя често съдържа захар.

Всички видове вода са полезни – изворни, минерални, газирани, от чешмата. Затова спокойно можете да ги разнообразявате.

Поглъщането на течности може да стане и чрез ядене на плодове. Смесването на хидратацията с храненето е изключително полезно. Особено що се отнася до богатите на вода дини, пъпеши, круши, праскови и портокали.

Подходящо би било да нагласите поглъщането на вода спрямо своите дневни дейности. По време на усилено физическо напрежение тялото се обезводнява по-бързо заради изпотяването. Дори ако не сте жадни, пийнете нещо преди да се впуснете във физическо усилие. Пийте регулярно и по време и след спортната дейност.

Изобилните течности са жизнено необходими когато не се чувствате добре – диарията, повръщането или треската могат да лишат тялото ви от големи количества вода и рискувате да се дехидратирате. Ако имате температура над 37 градуса, трябва да пиете по литър и половина повече за всеки градус отгоре.

Важно условие е да поемате вода съобразно времето навън. При жеги от над 30 градуса тялото се обезводнява много по-бързо заради изпотяването. Затова по това време е препоръчително да пиете повече вода.

Вашият коментар